Extremen

Een zweetdruppeltje rolt over mijn rug. Met mijn bruine gezicht op de sterke zonnestralen gericht, geniet ik op een heerlijk terrasje in het centrum van Ravenna van een koel glas water. Het is al half oktober, maar het voelt als hoog zomer.

Dat was een kleine week geleden. Hoe anders is het nu. Met handschoenen, sjaal en muts aan bibber ik mij door de bakken regen, hagel en natte sneeuw. Even wennen, een temperatuurdaling van 18 graden in twee dagen.

Hoe extreem ook de oproep van het lokale waterbedrijf om afgelopen vrijdag de drinkwatertoevoer voor zes uur stop te zetten. Al sinds de zomer is in de regio een alarmerend watertekort. Er zijn in het verleden al speciale waterbekkens aangelegd om het regenwater op te vangen. Hiermee worden dan de wijngaarden besproeid en kan het drinkwater voor andere doeleinden worden gebruikt. Zo kan een beetje tegemoet worden gekomen aan de sterk gestegen waterbehoefte door het toegenomen toerisme (van 10 naar 100 toeristen misschien, ik heb ze nog niet gezien). Maar goed, het drinkwater was dus bijna op en dus dreigden ze maar om de drinkwatervoorziening helemaal stop te zetten. Ik heb er in ieder geval weinig van gemerkt afgelopen vrijdag. Ondertussen is er wel zo veel regen gevallen dat de waterbekkens gevuld zijn en er diepe gaten in het wegdek zitten. Al slalommend om de gaten heen, waan ik mij een beetje in een ontwikkelingsland. Apart om dit mee te maken in één van de rijkste regio’s van Italië.

Waar ik inmiddels wel een beetje aan gewend ben geraakt, is de manier van lesgeven van de docenten. En eigenlijk bevalt het me wel. De docent Vertaaltheorieën (niet het meest spannende vak natuurlijk) weet zijn studenten dusdanig bij het vak te betrekken dat het toch nog spannend wordt. Vooral of je de beurt krijgt, ja of nee (bibber bibber). Een enkele Italiaanse student weet hij zover te krijgen dat die persoon uit het hoofd een aantal verzen van Dante Alighieri voordraagt. Met applaus tot gevolg (maar applaudisseren doen de Italianen heel graag, ook al als ze met het vliegtuig geland zijn, dit ter zijde). Erg leuk om mee te maken. Ik vraag me af hoeveel Nederlandse studenten zo uit het hoofd een vers van een bekende Nederlandse dichter kunnen voordragen in de klas. Ik geniet nog even verder en laat me inspireren!

Een gedachte over “Extremen

 1. Hey Fiek!
  Eindelijk heb je ik je blog gevonden! Ik schaam me diep dat ik niet eerder al je mooie verhalen heb gelezen! Ik had vanmorgen dan ook heel wat in te halen!
  Zo te lezen gaat het erg goed met je! Ik vind het knap van je! Bij ons verloopt de Master ook prima. De eerste tentamens zijn achter de rug en hopelijk gehaald… (Heb dinsdag Communicatieve Invloed gemaakt en had 7 fouten, dus hoop op een positieve uitslag…! Bedankt voor je map!!)
  We missen je wel hoor! Die positieve energie die jij in de colleges bracht…! Kom maar weer snel terug 😉
  Ik ga je blog nu goed bijhouden hoor!
  Un beso muy grande!
  Danielle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s