De rij

Italianen zijn niet zo dol op rijen. Geef ze eens ongelijk, ik ook niet. Een rij in het postkantoor, voor het stoplicht of in de koffiebar is eigenlijk geen rij. Er staan wat mensen door elkaar en wie zich het belangrijkste voordoet krijgt als eerste zijn zin. Gaat het ze niet snel genoeg dan duwen ze zich gewoon naar voren. Een leuke animatie drijft daar, en met andere typisch gedrag van de Italianen, de spot mee (zet vooral het geluid aan).

Eigenlijk is dit rij-ontwijk-gedrag een beetje hinderlijk en gewoon asociaal. Vooral als je op reis bent. Het is voor mij heel raar gedrag voor de anders zo galante, dienstverlenende en gastvrije Italianen en ik kan het ook eigenlijk niet verklaren, maar elke keer valt het me weer op.

Misschien komt het doordat Italianen graag de regels (voetgangers op een zebrapad over laten steken, niet roken in openbare ruimten) overtreden. Het regels-overtreden is bijna een soort sport voor ze en het wordt steeds erger. Je kunt niet meer veilig via een zebrapad oversteken en in veel openbare ruimten wordt weer gerookt (zelfs door de politie die daar eigenlijk op moet toezien).

Een trein in- en uitstappen met bagage en hond (ik ben dit weekend met de trein o.a. naar Pisa geweest) wordt door dit asociale rij-ontwijk-gedrag een helse onderneming als je (heel Nederlands?) netjes wacht: doorduwen en roepen dat je eruit c.q. erin moet is de enige zinvolle strategie.

Maar als je dan éénmaal in de trein zit (de treinen zitten hier altijd vol) dan kun je uitstappen (met ondertussen deze rij-ontwijk-ervaring en een nieuwe strategie op zak) in prachtige plaatjes als Lucca. Dit pareltje in de Toscaanse heuvels heeft volgens mij alles in zich om mijn woonplaats in de toekomst te worden. Wie kan mij meer vertellen over dit heerlijke plekje?

4 gedachtes over “De rij

 1. Cara Fieke
  Mi piacciono le tue storie ed esperienze!
  Penso che sia sempre possibile diventare scrittore oppure giornalista!
  Siamo innamorati di Lucca anche noi! Ci siamo gi andati qualche volta. Quando sei ritornata, ne parleremo e faremo vederti le foto.
  Baci,
  Bianca e Peter

 2. wat een grappige tekst weer, altijd leuk om je blogs te lezen, ik kan me inbeelden hoe het er aan toegaat door de manier van schrijven! Filmpje was ook erg komisch! Zelfs met Vulcan naast je gaan ze niet even opzij voor je ?! leuk om eind mei zelf even mee te mogen proeven van de italiaanse sfeer, heb er zin in!
  x
  Minke

 3. Ik heb weer genoten van je weblog. Dat filmpje is schitterend. Italie trekt…misschien dit najaar. Jij hebt tegen die tijd vast goede tips voor mij.
  Groetjes, Guusje

 4. Lucca!!! Jaaa…geweldig! Ben er in de zomer een dagje geweest. Heel mooi! Hoe het is als stad om te wonen; geen idee, maar het zag er gezellig uit. Je kan er iig lekker eten 😀
  Alles goed verder? Wat zijn eigenlijk je plannen? Hoe lang blijf je in Italia?
  xx Esther

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s