Italiaanse stilte

Het is stil in de bioscoopzaal. Er zullen vijfhonderd bezoekers aanwezig zijn en het is muisstil. Er gaat geen mobiel af, je hoort geen pronto of ander gebabbel. Het is voor Italiaanse begrippen ongebruikelijk stil.

We kijken naar de verfilming van het boek De Vliegeraar van Khaled Hosseini. Het boek, geleend van mijn broer (die altijd met dit soort juweeltjes aan komt zetten) heb ik gelezen. Mijn teruggekomen Erasmus-studiegenootje (na 6 weken België hield ze het al niet meer uit en boekte de eerste goedkope vlucht op Forli) nog niet.

Beiden raken we stilletjes steeds meer onder de indruk van de film. De oudere man naast mij ook. Hij zit flink te snuiven en af en toe hoor ik zijn vrouw zacht tegen hem mompelen. De filmscènes worden steeds heftiger, het snuiven en mompelen ook. Ineens gaan de geluiden naast mij over in een zacht gesnik en zie ik tranen over de wangen van de oudere man en vrouw rollen. Ook in de stoelen voor ons wordt flink in de ogen gewreven. Wij zitten met een brok in ons keel te kijken naar beide scènes en krijgen er geen M&M meer doorheen.

De film loopt enigszins goed af, langzaam gaan de lichten aan. Enkelen staan op, velen blijven zitten. Met verdwaasde blikken. Er wordt in zakdoeken gesnoten. En het is nog steeds on-Italiaans stil.

3 gedachtes over “Italiaanse stilte

 1. Cara Fieke
  In effetti, ‘De Vliegeraar’ è un libro molto imponente. L’ho letto in vacanza e, grazie agli occhiali da sole, la gente non ha visto le mie lacrime! A proposito, il titolo sai com’è tradotto in Italiano? Forse ‘Il corridore del aquilone’?
  Se dice che il secondo libro (‘Duizend schitterende zonnen’) è ancora più toccante.
  Baci,
  Bianca e Peter

 2. Mooi!
  En het boek is inderdaad erg indrukwekkend. Misschien moet ik de film ook nog maar eens gaan zien, alleen dat gaat je “eigen beeld” eraan. Maar na jouw verslag durf ik die gok wel te nemen.
  Alles goed verder?
  xxx

 3. Oh, wat mooi. Bij het lezen van jouw ontroerend beschreven ervaring krijg ook ik eventjes een brok in mijn keel….
  Zal nu echt snel het boek gaan lezen of de film gaan zien!
  ciao, ciao

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s