Een Italiaans dorp: Oud & Nieuw

Geschiedenis van appartementen in Via Porta Bonfante BrisighellaIn een middeleeuws appartement lees ik een boek over de geschiedenis van dit sfeervolle huis. In dit appartement heb ik (in 2008) 5 maanden gewoond. Vanuit hier vertrok ik bijna dagelijks naar de Italiaanse universiteit in Forlì. De huidige bewoner is mijn toenmalige buurman die (twee jaar geleden) dit appartement heeft gekocht en aan zijn eigen huis heeft gekoppeld.

Via Porta Bonfante Brisighella (december 2013)Het straatje waar het appartement staat, via Porta Bonfante, ligt in Brisighella, één van de 50 mooiste burchtdorpen van Italië. Het is zo’n typisch Italiaans dorp met een bakker, meerdere barretjes, twee kerken, een begraafplaats, uitkijkpunt en park. Waar mensen elkaar groeten, aan de bar de laatste roddels bespreken en waar het jaarlijkse hoogtepunt de themamarkt met lokale groenten is.

Het is een oud dorp met een klokkentoren en middeleeuwse burcht. Een dorp waar de afgelopen jaren een aantal wat ouderwetse restaurants en stoffige winkels gesloten is. In de steegjes achter de kerk (die in de stijgers staat) kom ik letterlijk en figuurlijk oude vrienden tegen. Vrienden die me eraan herinneren dat het leven eindig is.

De pizzeria’s in het dorp zijn gesloten of overgenomen, maar er zijn, sinds de laatste keer dat ik hier was, ook nieuwe eettentjes gestart. Voor het grootste deel door jongeren uit het dorp die, na geen baan te hebben gevonden na hun universitaire studie, het heft in eigen handen hebben genomen.

Restaurant Framboise in BrisighellaEen jonge vrouw speelt in op de behoeften van de moderne tijd met haar restaurant  met biologische en afhaal-maaltijden. Een jongen heeft een boekhandel geopend en organiseert cursussen Engels en speelt daarmee in op de behoeften van de moderne samenleving. Italianen snappen donders goed dat jarenlange nasynchronisatie van Amerikaanse films en tv-series en onderwijs dat zich richt op grammatica en het spreekgedeelte overslaat, hen niet gaat helpen buiten en binnen Italië werk te vinden.

De gerenoveerde klokkentoren van BrisighellaDe burcht en klokkentoren zijn de afgelopen jaren gerestaureerd en hebben zelfs een speciale app gekregen waarmee je, in meerdere talen, meer informatie kunt krijgen over de geschiedenis van de gebouwen. Er zijn op de omringende heuvels nieuwe wijnranken geplant om de grond te behouden en nieuwe wijnen te maken. De restauratie van de openlucht bioscoop is afgerond en er is in het dorp een kleinschalig wellness-centrum geopend. Prachtig om deze verandering te zien.

Moderne badkamer in middeleeuws appartementOok het appartement waar ik nu voor een paar dagen in verblijf, heeft in een paar jaar tijd een kleine metamorfose ondergaan. De oude bruine meubels zijn vervangen door een moderne bank en stoel. De keuken en badkamer zijn heel modern geworden, de muren hebben een likje verf gekregen, er ligt een parketvloer (voor de warmte in de winter) en er zijn nieuwe (minder energieverslindende) airco’s geplaatst.

De sfeer in het eeuwenoude huisje is echter onveranderd warm en gezellig. De eigenaar is, met respect voor het verleden, meegegaan met de moderne tijd. Het appartement heeft (net als het dorp zelf) zijn middeleeuwse karakter behouden, maar is klaar voor het heden en de toekomst. Brisighella, een klein burchtdorp net over de grens met Toscane waar het leven goed was en weer is, ontwikkelt zich. Door de actieve deelname van zijn bewoners blijft dit juweeltje in Emilia-Romagna behouden voor de volgende generatie: Heerlijk!

Tanti auguri di un buon anno!

4 gedachtes over “Een Italiaans dorp: Oud & Nieuw

 1. Inderdaad, erg inspirerend. Vooral omdat er in Italië veel oude dorpen als Brisighella zijn die met dezelfde problematiek te maken hebben (leegloop en hoge kosten van onderhoud aan gebouwen).

  Uiteindelijk zijn het toch een paar betrokken bewoners die de potentie van zo’n prachtplek goed beseffen en er tijd en energie in steken om het te behouden. Heel mooi om te zien.

  Brisighella en omstreken is overigens ook een mooi gebied om met een oldtimer doorheen te rijden 😉

 2. Prachtig om te lezen hoe ook in Italië nieuwe initiatieven worden genomen
  en met behoud van het oude culturele erfgoed toch ook ruimte is voor
  de moderniteiten, waar onze generaties zich prettig bij voelen.
  Relaxte tijd daar Fieke, geniet er maar lekker van! Ran

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s