Opruiming

De eerste week van het nieuwe jaar staat ook in het Italië in het teken van een nieuw begin. Maar hier wordt ook veel aandacht besteed aan het opruimen van het oude. Ze hebben daar zelfs een speciaal folkloristisch feest voor; la festa della Befana. De nacht voor Driekoningen verzamelen kinderen in grote sokken snoep dat ze krijgen van de Befana (een soort heks). Maar het feest is ook verbonden aan een plattelandstraditie. In die traditie is het gebruikelijk om in het nieuwe jaar oude spullen te verbranden om zo ruimte te maken voor een nieuw begin. Dus letterlijk het oude jaar verbranden. Vaak gaat dat in de vorm van het verbranden van een grote aangeklede pop. Ook hier in Faenza wordt die traditie in stand gehouden, maar is het weer gekoppeld aan de notte di biso’ (snapietnog?). Met een soort van Vin Brulé in de hand staat de hele stad rondom vuurkorven te wachten totdat om twaalf uur een drie meter hoge pop in brand wordt gestoken. En dat is een indrukwekkend gezicht! Begeleid door tromgeroffel en vuurwerk lijkt het een soort heksenverbranding: om extra bibbers in deze koude januarinacht van te krijgen. http://www.youtube.com/v/SXf5m8jJicQ

Een andere vorm van opruiming wordt gedaan in de winkels. Met grote plakkaten worden de “Saldi” aangekondigd: een hele maand uitverkoop, met grote kortingen. Dat leidt natuurlijk tot grote massa’s opgewonden Italianen! Op de radio en in de tijdschriften worden daarom tips en adviezen gegeven om in deze maand een zo goed en zo prettig mogelijke slag te staan. En dus zoveel mogelijk nuttige dingen voor zo min mogelijk geld in huis te halen.

In de Italiaanse huizen is het de gewoonte om de kerstspullen voor Driekoningen opgeruimd te hebben. Handig zo’n deadline, maar het is ook wel weer heel kaal. Mijn leuke schuine scheve kleine blinkende kerstboom ligt nu opgevouwen in een plastic zak in de kast bij mijn andere spullen. Want ook ik ben aan het opruimen, als voorbereiding op een verhuizing. Als het goed is zit ik vanaf 1 februari in een nieuw appartementje. Waar dat precies is hoop ik volgende week te kunnen vertellen. A presto!

2 gedachtes over “Opruiming

 1. Eng gezicht die brandende poppen..Roept bij mij net zo’n gevoel op als de optochten voor Semana Santa in Spanje. Dan lopen allemaal mensen rond in gewaden en spelen ze dreigende muziek..Freaky!
  Veel plezier met de uitverkoop, altijd leuk!
  xx

 2. Cara Fieke
  Ti auguriamo un anno nuovo buono, felice e sopratutto sano! Siamo curiosi di sapere la tua casa da febraio.
  Siamo proprio ritornati d’Egitto dove abbiamo passato le feste di Natale e del capodanno. Una vacanza straordinaria: tutti i giorni il sole, il cielo azzurro, il mare, i vestiti estivi, ecc.
  Oltre al dolce far niente, siamo andati in Giordania per visitare Petra. Un patrimonio culturale molto impressionante. Abbiamo anche fatto una scalata notturna di 4 ore sulla montagna Mos per vivere un’esperienza meravigliosa: il sorgere del sole. Faceva molto freddo sul cocuzzolo ma valeva la pena.
  Adesso a letto!
  Bacione

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s