Italiaanse televisie

Berlusconi kent iedereen wel, het grote “brein” achter de Italiaanse televisie. Ik weet niet of hij alleen verantwoordelijk kan worden gehouden voor de kwaliteit van de TV of dat hij maakt wat het publiek vraagt. Een soort Talpa/Tien/RTL8 dus. Het is in ieder geval opzienbarend.

Neem het journaal, dat wordt bijna nooit van de autocue gelezen. Alle vele malen heb ik presentatoren zien stuntelen door hun blaadjes met tekst voor te lezen. Eentje maakte het zo bond door niet eenmaal in de camera te kijken! Vreemd. Ook de verslaggevers op locatie doen hetzelfde. Niet zoals Twan Huis dat zo mooi kon doen door in de camera kijkend een beeldend verslag te geven van de gebeurtenissen. Maar gewoon, voorlezend van het papier, met de pen in de aanslag en de bril vaak nog bovenop het hoofd. Niet echt een mooi plaatje.

Een mooi plaatje wordt wel gevormd door de co-presentatoren van sportprogramma’s. Waar in Nederland nog weinig geloofwaardigheid wordt gehecht aan een Barbara Barend, luisteren publiek en presentatoren aandachtig naar wat een vrouw te zeggen heeft over de voetbalwedstrijden en de ontwikkelingen in de Formule 1. Positieve vooruitgang voor de positie van de vrouw.

Helaas wordt deze ontwikkeling weer teniet gedaan door de showprogramma’s waarin vrouwen als een soort glimlachende bimbo’s opdraven met niets anders aan dan een bikini. Ze dienen puur om het plaatje van de lelijke presentator en de oppervlakkigheid van het spelprogramma “op te leuken”. Opzienbarend is dat voor heel veel Italiaanse vrouwen het een droom is om ooit die “opleukrol” te mogen vervullen. Een mooie opstap voor deze rol is de Miss Italia verkiezing. Een ongelooflijk groot spektakel waarover vier avonden lang een avondvullend programma werd uitgezonden, de kranten vol mee stonden en ook het acht uur journaal vele malen berichtte. Ongelooflijk. Ach ja, het is ook wel weer grappig. Ciao!

2 gedachtes over “Italiaanse televisie

  1. Pingback: Een Nederlandse in Rome « Fieke's Blog

  2. Meid, wat schrijf je toch leuk. En wat geniet je duidelijk. Om blij van te worden. Als ik hier naar buiten kijk is het maar sombertjes……
    Morgen komt Emma in Oud-Beijerland naar de intocht van Sinterklaas kijken. Daar verheug ik me erg op!
    Je moeder had de foto’s doorgestuurd hoorde ik. Emma is een schatje, vind je niet?
    Groetjes,
    tante Guusje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s