Berlusconi en de baby’s

Eén van de ijkpunten waaraan je volgens mij kunt zien hoe een land er voorstaat, is het aantal nieuwe gezinnen dat gesticht wordt. Een gezin bouw je namelijk niet op wanneer je geen baan hebt of een eigen huis. Of wanneer de kansen groot zijn dat je in de nabije toekomst niet rond kunt gaan komen.

Berlusconi is 17 jaar geleden aan de macht gekomen. Het geboortecijfer van Italie is al jaren dalende en één van de laagste van de wereld. Toeval? Denk het niet.

Zo makkelijk als ze hier in Italie flirten, zo moeilijk is het namelijk voor jongeren om een gezin te stichten. Een goede partner vinden is niet de grootste uitdaging, een eigen stek kunnen betalen des te meer.

Het aanbod van betaalbare huurappartementen is namelijk niet groot en slechts 5% van de Italiaanse jongeren onder de 30 jaar krijgt volgens hypotheeksite mutui.it een hypotheek om een appartement te kunnen kopen. Jonge Italianen hebben daarvoor niet voldoende inkomen en/of ze bieden de bank onvoldoende zekerheid. Hoge jeugdwerkloosheid (vooral in het Zuiden), een niet-leen cultuur en gebrek aan een positief en zeker toekomstbeeld qua inkomen zijn daar de oorzaken van. Een eigen koophuis met hulp van de bank zit er dus voor veel Italiaanse jongeren helaas niet in.

Het is dan ook meer de gewoonte dat pappa & mamma een appartement kopen voor hun kinderen (!). Maar zolang de ouderlijke financiële situatie dit niet toestaat, blijven de jongeren thuiswonen. Soms wel tot hun veertigste. En een jong gezin in het ouderlijke huis is wel het ideaal van opa & oma, maar niet van de jonge generatie. En dus werd er niet veel aan gezinsopbouw gedaan (wel aan oefenen overigens).

Maar de laatste tijd hoor ik steeds vaker om mij heen de vrolijke berichten van een zwangerschap. Ook in Italie is het de gewoonte dat je pas na drie maanden zwangerschap vertelt dat je zwanger bent. Eind januari 2012 minus drie maanden is eind oktober 2011, het moment dat het aftreden van Berlusconi onafwendbaar ging lijken. Toeval? Ik denk het niet.

Het lijkt wel alsof veel jonge Italianen weer een klein beetje vertrouwen hebben gekregen in hun toekomst na afsluiting van het tijdperk Berlusconi. Chapeau Berlusca, niet alleen in je eigen bed, maar ook in dat van de startende gezinnen heb je invloed gehad.

4 gedachtes over “Berlusconi en de baby’s

 1. Hoi Herman,

  Ik heb zo mijn ingangen 😉 haha, nee hoor.
  Hoe ouder hoe gekker geldt in ieder geval wel voor Berlusconi, of het voor iedereen geldt…daar ga ik natuurlijk geen uitspraken over doen ;-).

  Hartelijke groet,

  Fieke

 2. Hoi Anita,

  Dank je wel voor je reactie!
  Leuk dat je het waardeert. Maar vooral heel leuk dat je naar Zuid-Italië wilt!
  Over je taalleerplannen, ik zou zeggen ga naar Italië zelf, daar leer je de taal het snelst. Een leuke taalschool is de Accademia Leonardo in Salerno. Ik heb daar zelf een maand een taalcursus gevolgd. Kleinschalig met goed onderwijs en je zit zo bij de Amalfi kust en Napoli is ook goed te bereiken. Ben zelfs nog met de boot vanaf Salerno naar Sicilië gegaan, genoeg uitstapjes dus. Als je meer vragen hebt, hoor ik het wel. Succes!

  Hartelijke groetjes,

  Fieke

 3. Hoi Fieke,
  Leuk dit nieuws uit Italië.
  Ben je zo goed op te hoogte van grote vriend Berlusc
  Ach, je moet maar zo denken, hoe ouder hoe gekker.
  Groetjes Herman

 4. Wat geweldig dat je dit Italiaanse nieuws en alle weetjes wilt delen.
  Ik wil over 4 jaar ook in Italie wonen en liefst in Zuid-Italie.
  Ik ben aan het uitvinden hoe ik het beste de taal kan leren. Intern in Italie of cursus hier. Misschien ga ik wel 3 maanden daar alvast wonen en leren. Heb je tips. Napoli heeft m,n voorkeur.
  Ik hoop dat je nog veel erover wilt schrijven.

  Hartelijke groet
  Anita uit Friesland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s