Een flinke boost

De hitte zindert boven het asfalt. De lucht is droog en zwaar. Het is nu 35 graden buiten, die middag zal het de 40 graden bereiken. Aan de zondagse espresso zitten we, nog in de schaduw, op een terrasje. De belevenissen van de afgelopen week door te nemen.

Een vriendin vertelt over de olijven aan de bomen die verschrompeld zijn tot de grootte van kappertjes. De druiventrossen die over een aantal weken geoogst moeten worden, maar al van hun ranken vallen. De oogsten zullen mager zijn, de olijfolie zal duur worden.

De broer van m’n onderbuurvrouw fokt kuikens. Maar het waterbassin is leeg. Er is te weinig regenwater gevallen om het voldoende te vullen. Water kopen voor de kuikens is te duur. Er blijft dan helemaal geen marge meer over om nog iets aan de kuikens te verdienen. Er zal geen water voor de kuikens aangeschaft worden. Binnen in de kuikenschuur is het net zo heet als buiten.

Wat voorspeld werd door verschillende klimaatwetenschappers en waar we ook op de universiteit voor gewaarschuwd worden, is nu al aan het gebeuren hier in Italië. Veel te weinig regenval en de hoge temperaturen zorgen voor droogte met een direct effect op de landbouw en de veeteelt.

Ondertussen is het een komen en gaan van auto’s, op weg naar het jaarlijkse Ferragosto-eetfestijn. De machteloosheid en frustratie worden me even te veel. 

Het enige wat ik kan doen, is waarschuwen: lieve mensen, stop met het eten van dierlijke producten. Kippen, varkens en koeien hebben zo ontzettend veel grondstoffen nodig om omgezet te kunnen worden in een stukje vlees wat wij mensen in 5 minuten naar binnen werken. Het staat in zo’n magere verhouding met wat we als mensen ermee aan voedingsstoffen binnenhalen. Terwijl de enorme ontbossing voor veevoer linea recta bijdraagt aan de stijging van de temperatuur en de watertekorten.

Maar ook het leed wat we die dieren aandoen. Zo nu en dan komt er iets over in de media, maar dat is een tipje van de sluier. Als je de beelden zou zien die ik ondertussen gezien heb, zou je onmiddellijk stoppen met nog iets van een dierlijk product tot je te nemen.

Er zijn ondertussen zo veel alternatieven, die veel smaakvoller, gezonder en gevarieerder zijn. Van super sappige burgers tot salades en pasta’s met de heerlijkste verse ingrediënten. Niets exotisch, maar gewoon van het seizoen en lokaal. Waarbij je je vingers aflikt en denkt: waarom heb ik dit niet eerder geprobeerd 🙂

En het mooie is: de enorme variëteit aan groenten en fruit heeft veel minder water en landoppervlak nodig, is veel gemakkelijker te verbouwen en veel gezonder voor mens en omgeving.

Hierdoor kunnen we samen een enorme invloed uitoefenen op de stijging van de temperatuur. Maar bovenal direct zelf iets doen om de gezondheid van onze omgeving, van onszelf, van anderen en van de dieren een enorme boost geven. Ik zou het wel weten 🙂

3 gedachtes over “Een flinke boost

 1. Goed, dat je je hartekreet verwoordt Fieke en deelt in je blog!
  Je hebt het heel duidelijk onderbouwd.
  Hoe meer informatie over de concrete consequenties van de huidige omstandigheden hoe meer het aanzet tot verandering van mindset!
  Liefs Ran

 2. Goeie blog weer Fieke. En wat heerlijk om op zondagochtend op een terrasje koffie te drinken.
  Liefs van tante
  guusje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s