Arme Italianen

Het acht uur journaal weet te melden dat 74 procent van de Italianen zich arm voelt. Een ongelooflijk hoog percentage, zeker als je om je heen kijkt. Heel veel Italianen rijden in de duurste auto’s, hebben de prachtigste kleding aan en bellen met de nieuwste mobieltjes. Als ik om mij heen kijk, en niet alleen in de chique winkelstraten, dan zie ik weinig echte armoede. Nu ben ik natuurlijk geen econoom en ik weet dat er veel verborgen armoede is, maar ik vond het hoge percentage zeer opzienbarend.

Ik heb dan ook het vermoeden dat het specifiek gaat om het ‘gevoel’ van armoede dat de Italianen hebben. En dat klopt wel. Ik hoor veel Italianen klagen dat ze veel meer moeite hebben om dit jaar de eindjes aan elkaar te knopen. Velen hebben schulden en een groot deel gebruikt zijn 13e maand om een deel van zijn schulden af te lossen. Want consuminderen, dat kennen ze hier volgens mij niet. Aan eten, kleding en kinderen wordt nog steeds heel veel geld uitgegeven. Om ‘het goede leven’ vol te houden denk ik. La dolce vita, waar ze in Italië zo goed in zijn: Heerlijk eten en genieten van het leven.

Of misschien wordt het gevoel van armoede veroorzaakt doordat de laatste tijd de prijzen zo hard zijn gestegen. En dan vooral de prijzen van brood, pasta en benzine; zeer belangrijke producten voor de gemiddelde Italiaan!

Hoe dan ook, ik blijf het raar vinden. Hoe kunnen zoveel mensen zich in dit land arm voelen? Misschien omdat ze het heerlijk vinden om te klagen? Misschien maakt het deel uit van het toneelstuk dat ze opvoeren? Met als belangrijkste onderwerp: klagen over de regering.

Ondertussen zijn de winkelstraten prachtig versierd met kerstverlichting, kun je op koopzondagen over de hoofden lopen en hoor je de kassa’s continue rinkelen: bizzarro.


Hoe dan ook, ik geniet van mijn mini kunstkerstboompje met een paar bling bling slingers en lichtjes, op de kop getikt voor  5,00 op een vlooienmarkt. Hij staat scheef (daar ben ik goed in: al mijn kerstbomen van de afgelopen jaar waren scheef), het bovenste deel is met plakband eraan vastgezet en hij staat in een gaatje in een baksteen (oud onderdeel van het huis). Vanavond eet ik samen met mijn huisgenoten verse vis, gegrild in de open haard: Ik voel mij rijk in Italië…

2 gedachtes over “Arme Italianen

  1. Rijk zijn zit niet alleen in de hoeveelheid geld die men bezit, en jij weet dat weer even heel mooi uit te drukken! Mooi weer om te lezen, je moet die stukjes echt bewaren en bundelen, je hebt een schrijverstalent! En je boom is schitterend 😉 Die van mij staat ook sinds vandaag, ietsje groter dan die van jou, maar jij geniet er net zo van, dat is duidelijk en daar gaat het om!
    liefs
    Minke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s