Grensverleggend MVO-en, hoe doe je dat? Nou zo!

Je koppelt een bevlogen vrouw aan een prachtig natuurproduct uit Mongolië, laat haar samenwerken met een innovatief bedrijf, een betrokken ambassadeur en een groep hardwerkende enthousiaste mensen, en betrekt daar tegelijkertijd een inspirerende ontwerper bij en je krijgt Aduu Mal: een prachtig voorbeeld van een mens- dier- en maatschappijvriendelijk modelabel in al z’n poriën. Ook letterlijk, want het gaat om prachtige kleding en accessoires, van leer!

Joert in MongolieMongolië; één van de hoogstgelegen landen ter wereld, met die bijzondere joerten (tenten) en een deels nomadische bevolking die leeft van de veeteelt. Het prachtige land schijnt meer paarden te hebben dan mensen. De viervoeters galopperen in alle vrijheid over de indrukwekkende vlaktes, slechts begeleid door herders.

Paarden in MongolieHet paardenvlees wordt voornamelijk gegeten in de winter. Het is smaakvol en voedzaam vertelt Buyan, inwoner van Mongolië, maar bovenal een warme en ondernemende business-vrouw. Manager van twee leerlooi-ateliers, waar ze samen met andere betrokken partijen probeert op een zo milieuvriendelijkmogelijke manier de lokale paardenhuiden te behandelen en te bewerken zodat ze gebruikt kunnen worden voor de prachtige items die gemaakt worden onder het Aduu Mal label, een nieuw en bijzonder modelabel.

Landschap MongolieIk ontmoet Buyan op de lancering van Aduu Mal, het Nederlandse label dat zich focust op het duurzaam werken met de huiden uit Mongolië. Ze vertelt met heel veel passie over haar land. Dat het land het verdient om ontdekt te worden door Europeanen. Dat het een echt start-up-klimaat heeft. Dat het land letterlijk en figuurlijk heel veel ruimte biedt. Maar dat het land wel gezien moet worden. En dat wordt het!

Door Stahl bijvoorbeeld, een internationaal concern met het hoofdkantoor in Waalwijk, dat zorgt voor de ontwikkeling van innovatieve milieuvriendelijke leerbewerkingsproducten. Dat er zo, onder andere, voor heeft gezorgd dat het zout-gebruik (om de huiden te kunnen conserveren) met nog eens 60% gedaald is.

WorkingconditionsDe Stahl-specialisten dragen hun kennis over leerbewerking, productie en mode vervolgens weer over aan de mensen in Mongolië. Hun werkomstandigheden worden goed in de gaten gehouden. En de regering in Mongolië werkt ondertussen mee aan de realisatie en ondersteuning van een duurzame leerbewerkingsindustrie. Dubbele impact dus.

Leer Aduu MalInmiddels zijn al vijf Europese partner-partijen met het leer aan de slag gegaan. En heeft ontwerper Hans Ubbink er een bijzonder ‘stempel’ op gedrukt. Vanuit een bijzondere visie (het leer weer het natuurproduct te laten zijn en met respect voor dier, mens en omgeving duurzame mode ontwerpen) zet deze betrokken designer zich in voor dit label.

Met prachtige resultaten. Van tassen tot jassen, van sjaals tot schoenen: elk item is zo zacht en zo mooi afgewerkt. Je wilt het eigenlijk allemaal vastpakken en dragen. En dan te bedenken dat de dieren die je ‘draagt’ daadwerkelijk een goed leven hebben gehad. Een leven van vrijheid, ruimte en in een natuurlijk ritme. Hun voedsel bestaat uit vers gras (geen kunstmatige producten) en lange vervoersritten en slachthuizen worden hen bespaard. Via een uniek traceersysteem is van elke huid precies te achterhalen van welke kudde het afkomt.

Aduu MalDe details over het hele proces tot aan deze label-lancering ken ik natuurlijk niet. Daarvoor ken ik het label zelf nog te kort. Maar het is duidelijk dat er knoerthard gewerkt is om dit label mogelijk te maken. Deze week zag ik in ieder geval een heel trotse groep mensen die zich met hart en ziel inzet om maatschappelijk verantwoord ondernemen in een ontwikkelingsland mogelijk te maken, de modebranche een stukje te veranderen en mensen echt verantwoorde kleding te laten dragen.

Detail tasEn de prijzen van deze duurzaam geproduceerde fashion items? Die vallen ontzettend mee! Je krijgt er een prachtig ontworpen kwaliteitsproduct voor terug waarvan volledig terug te halen is van welke kudde-eigenaar in Mongolië het leer komt, waarbij het dier een goed leven heeft gehad en waar, bij de leerbewerking, de natuur bespaard is gebleven. En je zorgt op een eerlijke manier voor werkgelegenheid in een ontwikkelingsland.

MVO: het kan echt grenzeloos!

Fotocredits: Joert, Paarden in Mongolië, Huiden bewerken, Detail tas, Bewerkte huiden

2 gedachtes over “Grensverleggend MVO-en, hoe doe je dat? Nou zo!

  1. Vanuit een compleet andere invalshoek verras je me met dit verhaal.
    Maar je enthousiasme en betrokkenheid met alles en iedereen die authentiek
    hun leven leiden en op een eerlijke manier een product neerzetten, past natuurlijk geheel bij jouw eigen levensinstelling! Je hebt er met jouw woorden
    een prachtig bericht van gemaakt!
    Ran

Plaats een reactie