Voor de leeuwen

Mijn docent vertaaltheorieën is net een leeuw: hij brult als een leeuw tijdens het lesgeven; hij ziet eruit als een leeuw (een groot hoofd met krullen als manen); en hij gedraagt zich als een leeuw (een dominante krachtpatser). Misschien is hij ook een leeuw van sterrenbeeld?

Bij hem moest ik woensdag examen doen: Mondeling. In het Italiaans. Mijn eerste examen. Ik werd dus letterlijk en figuurlijk voor de leeuw(en) gegooid. En helaas had ik geen bescherming van mijn leeuwenjager: mijn Rhodesian Ridgeback-hond, wiens verre voorouders o.a. voor de jacht op leeuwen werden gebruikt (zie wikipedia), lag lekker thuis op de bank te slapen.

Een Italiaans examen is anders dan een Nederlands examen. Het allerbelangrijkste verschil is dat veel Italiaanse examens nog altijd mondeling worden afgenomen. Examens voor communicatiewetenschappen, politicologie, economie, maar ook voor wiskunde en natuurkunde zijn vaak niet schriftelijk. Je tekent een paar weken van tevoren in op een lijst en wie bovenaan de lijst staat, mag als eerste naar binnen. Maar er mag ook gevarieerd worden in de volgorde en vaak komen mensen die op de lijst staan helemaal niet opdagen. Of er worden nepnamen op gezet. Erg grappig als je bloednerveus bent.

De docent heeft hier de mogelijkheid om een dag van te voren, via een klein briefje op het secretariaat, bekend te maken dat het examen 2 uur eerder zal beginnen (“omdat er zoveel mensen op de lijst aan”) zodat de mensen die bovenaan de lijst staan en niet weten dat het examen 2 uur eerder begint dus uiteindelijk als laatste aan de beurt zijn. Een docent kan daarnaast de examens flink laten uitlopen. Zodat niet iedereen aan de beurt komt die dag. En die pechvogels moeten dus de volgende dag terugkomen.

Als je dan eindelijk aan de beurt komt, zit je alleen in een kamertje met de betreffende docent. Die persoon heeft dan alle macht om je te maken of te breken. Gebaseerd op het feit of je goed uit je woorden kunt komen (en of hij je aardig vindt, denk ik). Een bijzondere cultuurschok dus, geef mij maar het Nederlandse systeem, is een stuk gelijkwaardiger.

Gelukkig heb ik mijn paper bij de leeuw goed kunnen verdedigen, een negen. Lekker begin voor deze Nederlandse “in den vreemde”. Over twee weken weer een examen (bij een schildpad haha, maar gelukkig wel een sympathieke man).

PS Volgende week hoop ik meer te kunnen vertellen over mijn nieuwe verblijfplaats per 1 februari, ik zit nog in de “contractbesprekingen” ;-).

Een gedachte over “Voor de leeuwen

  1. Hey Fiek, jeetje wat een spannend verhaal! En dan nog een 9 halen ook! Nah je we zijn ook niet anders van je gewend ;-). Succes bij de volgende, moet vast een 10 in zitten als je de leeuw overleefd heb. Kus San

Reacties zijn gesloten.