Egypte: achter de schermen krabbelt het land op

WP_20150214_010Egypte, het land met de indrukwekkende eeuwenoude beschaving, kwam dit weekend weer in het nieuws. Dit keer niet vanwege de rechtszaken tegen journalisten, of de ‘Kalasjnikov-ontmoeting‘ tussen president Sisi en Poetin, of de doden die vielen bij een voetbalwedstrijd. Maar door de 21 Egyptische arbeiders die in Libië onthoofd zijn door IS. En de luchtaanvallen die het land daarop als repercussie uitvoerde. Egypte lijkt zich volledig in een dramatische negatieve spiraal te bevinden. Maar schijn bedriegt.

Bijzondere dynamiek

De afgelopen dagen was ik in Caïro, de chaotische metropool met circa 20 miljoen inwoners die allemaal een veilig plekje in de stad nodig hebben. Die moeten eten, werk nodig hebben en zich daarvoor moeten verplaatsen. Bijvoorbeeld met ezeltjes die houten karren voorttrekken met te recyclen plastic. Die ezeltjes sjokken tussen de langsrazende gebutste toeterende redelijk moderne auto’s. Waarbij de gevaarlijkste situaties ontstaan. Maar waar het ook vaak goed gaat. Er een soort dynamiek in het verkeer ontstaat die ruimte biedt voor initiatief en bijzondere oplossingen. Zoals autobestuurders die zonder politie-interventie de andere rijbaan ‘efficiënt gaan benutten’ omdat een vrachtwagen vast zit onder een brug en hun rijbaan blokkeert. Of parkeerjongens die een auto een meter naar achteren duwen, om ruimte te bieden voor een extra auto.

Focus verandert

Die dynamiek komt ook terug in de bijzondere projecten die jonge Egyptenaren aan het opzetten zijn. In inspirerende co-workingplaces brainstormen ze onder het genot van heerlijke koffie en lunchgerechten. Over constructieve initiatieven met positieve maatschappelijke betekenis. Ook dat is Egypte. Jongeren die, ondanks de enorme teleurstelling van het tegenvallende resultaat van de revolutie, hun schouders eronder blijven zetten. Die niet meer willen vechten tegen het regime, maar zich met hun kennis en kunnen inzetten voor een situatie van verbinding en vooruitgang.

Een warm bad

IMG_20150214_181833Waarin ook ruimte is voor het beleven van religie en dan met name de positieve kanten ervan. Zoals ik kon ervaren na afloop van het middaggebed. Met een sjaal losjes over m’n haar en m’n schoenen achtergelaten bij de ingang kwam ik letterlijk en figuurlijk in aanraking met de warmte van de moslimvrouwen. Als een soort toeristische attractie werd ik de moskeeruimte binnengehaald. Ik werd bekeken door tientallen blij twinkelende ogen, werd gevraagd met jonge vrouwen op de foto te gaan en in een mix van Arabisch en Engels probeerden we te communiceren. Met dikke kussen op m’n wangen en snoepjes bij het afscheid; zo fijn vonden ze het dat ik, als Westerling, kwam kijken hoe zij hun religie beleven. Samen zochten we naar verbinding tussen onze twee verschillende werelden.

Niet onder de graszoden verstopt

Een verbinding tussen het recente verleden en de toekomst wordt gelegd op het Tahir-plein. Het beroemde plein is dan nu wel schoongemaakt en opgeknapt en heeft een nieuwe graslaag en stoeptegels gekregen alsof er niets gebeurd is. De veranderingsgezindheid is er niet minder op geworden. Het neemt alleen een andere vorm aan. Eén van waarde creëren voor het land in economisch opzicht. Buiten de gebaande paden, met kleine stappen die invulling geven aan positieve visies.

Werken vanuit een basis

WP_20150214_002Zoals het geblakerde regeringsgebouw dat er nog wel even blijft staan en herinnert aan de val van Mubarak en de kracht van de opstand. Met daaraan grenzend het prachtige Egyptisch Museum met meer dan 120.000 interessante objecten uit de indrukwekkende geschiedenis. Waar een uitstekende gids je op heel interessante wijze kennis bijbrengt over de tijd van de farao’s en hiërogliefen. Voeg daarbij de enorm sterke familiebanden die het vangnet en de terugvalbasis vormen voor de ondernemende jongeren. En je krijgt de manier waarop de Egyptenaren de omstandigheden accepteren, en van daaruit met heel kleine stapjes, vooruitgang aan het realiseren zijn.

Steentje bijdragen

De mensen van dit land verdienen het dat het land er weer bovenop komt. En hieraan kunnen wij als Europeanen zeker een steentje bijdragen. Hoe? Boek een vliegticket naar Caïro, regel een goede taxibestuurder (ik ken er wel één) die je ook door de prachtige kleine straatjes van de oude stad begeleidt en kom op een toeristenvisum binnen: het land en de jonge Egyptenaren zullen je warm ontvangen. Geniet van de rust in de musea, kom luisteren naar de inspirerende verhalen van de jongeren en laat je positieve interesse zien; ze zullen het waarderen.

2 gedachtes over “Egypte: achter de schermen krabbelt het land op

  1. Hoi Ran,

    Heel graag gedaan 🙂 Heb ervaren dat Egypte niet alleen maar ellende is (voor een groot deel natuurlijk wel, er kan en moet veel verbeterd worden). Er zijn ook (kleine) bronnen van hoop op vooruitgang en verbinding. En die verdienen het om aandacht te krijgen.

  2. Wat gaaf Fieke, dat je zo’n beleving hebt en dit ook wil overbrengen aan ons.
    Fantastisch om te lezen, dat er ook veel positieve ontwikkelingen zijn.
    En dat wij als buitenlanders de economie van zo’n land kunnen steunen als toerist. Ran

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s