Strand- en taalles

Gratis parkeren in het Fellini-park met uitzicht op het Grand Hotel waar veel beroemdheden hebben overnacht. Een goed begin van mijn tripje naar Rimini, de strandstad waar ik niet zo veel mee had. Ik was bang voor luidruchtige Engelsen, overvolle stranden en een algemene hondenhaat. Maar dat valt reuze mee, zeker als je op maandmiddag aankomt en op een Eukanubastrand (merk hondenvoer) belandt. De eigenaar van dit lido (strand) wil wel een mooie deal met mij sluiten. Voor de helft van het normale bedrag mag ik genieten van een ligstoel met parasol en mag ik met Vulcan de zee in (wat hier eigenlijk verboden is).

Italianen trekken normaal een hele dag uit voor het strandbezoek en komen op en top verzorgd naar het strand om er te roddelen, op te vallen en te flirten. De stranden in Italië zijn meestal privé-eigendom en om de investeringen eruit te halen, vragen ze van de strandgasten een behoorlijk hoog bedrag voor een “stoel en een sol”. Beetje raar voor deze meid die de Nederlandse openbare stranden gewend is, maar waar ook iedereen hutje mutje naast elkaar ligt en de stereo’s elkaar overschreeuwen. De Italiaanse manier spreekt mij eigenlijk wel aan; het is rustig, het is schoon en er is een enorme hoeveelheid voorzieningen waarvan je gebruik kunt maken.
Ik heb een strandtent uitgekozen met een uitgebreide buitenfitness (die daadwerkelijk wordt gebruikt door heeeeel brede mannen), twee jacuzzi’s, een massagecentrum, heerlijke loungebanken en een bibliotheek. Met een Italiaanse roman, een zich voor mij uit de naad rennende Italiaan en een tevreden natte hond heb ik een aantal uur kunnen genieten van deze aparte manier van strandbezoek.

Inmiddels heb ik ook mijn eerste lessen van de cursus Italiaans gehad. En dat was aanpezen. Om de één of andere reden ben ik weer eens een keer op het hoogste niveau ingedeeld. Terwijl mijn kennis van het Italiaans echt nog vooral passief is! Mijn medecursisten babbelen er rustig op los alsof het Italiaans hun moedertaal is. Zucht, dat wordt weer aanpoten de komende weken. De cursus is in ieder geval prima geregeld. De docente is heel enthousiast, ze bereidt de lessen heel goed voor en de onderwerpen zijn relevant. Zo gaan we ons onder andere bezighouden met de correspondentie in de Italiaanse academische wereld. Want die is toch formeler dan bij ons aan de VU. En wordt ons niveau van het Italiaans dusdanig opgekrikt zodat we ons als “echte intellectuelen” kunnen gaan uitdrukken. Poeh, ik moet het allemaal nog zien. Ik heb er in ieder geval weer een nieuwe uitdaging bij.

Een andere uitdaging voor mij was het bereiden van een Italiaanse maaltijd voor drie zeer kritische Italiaanse huisgenoten. Van de opstand tegen de eigenaresse (zie Opstand in de Locanda) is bij hun weinig meer over. Het is gebleven, zoals Italianen ook gewoon is, bij heel veel boze woorden en heel weinig concrete daden. Het gevolg is dat iedereen, behalve ik natuurlijk, gewoon in de Locanda blijft en de situatie neemt zoals die is. En die situatie is eigenlijk best ok zeker omdat we iedere avond heel erg lekker en heel erg gezellig met elkaar eten. Ik mag echt elke avond meegenieten van de Napoletaanse keuken met een noordelijke accent. Als dank hiervoor heb ik ook een keer gekookt en dat was best spannend in het “hol van de leeuw”. Maar het viel wel in de smaak geloof ik. Met een volle maag en twee espresso’s kan ik weer aan het werk en aan de studie. Joehoe! Ci sentiamo!

4 gedachtes over “Strand- en taalles

  1. Hoi Amy, dank je wel! En wat leuk dat je ook in Italië hebt gewoond! Waar precies? Uiteindelijk is het gelukkig met het Italiaans helemaal goedgekomen, wat een pracht-taal! Heerlijk! 🙂 Cari saluti, Fieke

  2. Leuk blog om te lezen! Lastig hé Italiaans? Is het gelukt uiteindelijk? Zelf heb ik ook een half jaar in Italië gewoond. Voordat ik vertrok had ik een taalcursus gevolgd (bij EBC). Hier was ik erg blij mee! Ik heb hier veel tijd in gestoken en kon al redelijk wat brabbelen voordat ik weg ging. Toen ik weer terug kwam in Nederland heb ik een jaar later nogmaals een cursus gevolgd om het bij te houden. Dit moet je echt doen hoor, zonde anders!

  3. Fieke, weer een ervaring rijker wat betreft het strandleven in Italie. Als je op zo’n fitness strand gaat bivakkeren is de kans op “brede” mannen volgens mij statistisch gezien redelijk groot. Met het Italiaans gaat het dus pariema, de volkswoede viel mee en je verhuizing is hopelijk achter de rug. Nog hulp van “brede” mannen gehad? Heb je al internet-mogelijkheden op je nieuwe locanda? Hier is de luchttemperatuur stukken lager dan bij jou. Ik schrijf dit namelijk met een trui aan!! Hou je haaks en tot de volgende oprisping van jou. Als ik je niet meer spreek, een prettige verjaardag (ik neem er dan wel eentje) en groet aan Vullemans.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s